QUART.hr - Nekretnine

Agencija za poslovanje nekretninama

Ivana Generalića 3, Koprivnica
Mobile +385 98 374 977

QUART.hr Newsletter

Saznajte što ima novo preko e-maila!

Novosti

Nema prodaje stana bez energetske iskaznice

Unatrag gotovo pet mjeseci u Hrvatskoj je na snazi novi Pravilnik o energetskom certificiranju zgrada, za čija se “uputstva”, međutim, hrvatski građani, vlasnici stanova, odnosno vlasnici javnih objekata, još nisu zainteresirali u mjeri u kojoj bi već trebali. Prema tom pravilniku, naime, ulaskom Hrvatske u EU niti jedna postojeća zgrada, odnosno stan ili poslovni prostor u stambenoj zgradi građenoj prije 1. travnja 2010. godine, neće moći biti prodan ili iznajmljen bez energetskog certifikata, dokumenta kojim se detaljno opisuju toplinska, izolacijska i druga energetska svojstva zgrade.

Zgrade javne namjene korisne površine veće od tisuću četvornih metara trebale bi pak certifikat ishoditi do lipnja 2012. te ga, zajedno s popisom mjera za energetska poboljšanja, javno izložiti. Prema podacima Ministarstva prostornog uređenja, zaštite okoliša i graditeljstva, u čijoj je nadležnosti provedba ovog pravilnika i registar budućih certifikata, energetsku je “iskaznicu” do sada dobila samo jedna stambena zgrada u Hrvatskoj, jedan vrtić te zgrada veleprodaje i maloprodaje jednog inozemnog trgovačkog lanca.

Što se tiče novih zgrada, za veći broj certifikata još je uvijek prerano, s obzirom da je pravilnik na snagu stupio 1. travnja ove godine, no dok će investitori tih gradnji certifikate i tražiti kako pravilnik od njih to zahtijeva, uoči ishođenja uporabne dozvole, veći broj vlasnika postojećih, starijih zgrada, na Ministarstvo će “navaliti”, najvjerojatnije, uoči ulaska Hrvatske u EU ili, moguće, tek nakon toga. Postojeće, starije zgrade, građene prije 1. travnja, nisu obavezne ishoditi certifikat, osim ako se cijele, ili pak pojedinačni stanovi/uredski prostori u njima, ne prodaju, daju u najam ili na leasing. U tom slučaju je vlasnik zgrade/stana, dužan osigurati energetski certifikat zgrade odnosno njezinog dijela, i dati ga na uvid potencijalnom kupcu ili unajmljivaču zgrade.

Kod prodaje zgrade ili njezinog dijela, energetski certifikat mora biti na uvidu prilikom sklapanja ugovora o kupoprodaji. Bez obzira je li zatražen zbog prodaje cijele zgrade ili samo jednog stana, certifikat se izdaje za cijelu zgradu, i to na period od deset godina, na koliko se izdaje i novim zgradama za koje je dozvola za gradnju zatražena nakon ožujka ove godine. Kako stoji u pravilniku, sve zgrade za koje se od 31. ožujka ove godine podnosi zahtjev za izdavanje akta temeljem kojega se može graditi, moraju imati energetski certifikat prije početka uporabe građevine, odnosno prije njenog puštanja u “pogon”.

Svrha energetskog certifikata je pružanje informacija vlasnicima i korisnicima zgrada o energetskim svojstvima zgrade, i usporedba zgrada u odnosu na njihova energetska svojstva, na osnovu kojih će zgrada biti svrstana u jedan od osam energetskih razreda. Oni se kreću od A+, kao najboljeg, najštedljivijeg, do G, kao energetski najrastrošnijeg razreda. Ako se nova zgrada ili njezin dio (stan ili ured), prodaje u tijeku građenja, tada je vlasnik koji je kupio zgradu odnosno stan, dužan osigurati energetski certifikat prije početka uporabe građevine.

Ministarstvo graditeljstva objavilo je popis za sada, sedamdesetak inžinjera ovlaštenih za energetsko certificiranje, kao i najviše cijene certificiranja. Primjerice, za nove stambene zgrade/stanove površine od 50 2 do 250 četvornih metara,  plaća se paušal od 1.400 kuna, za stanove do tisuću četvornih metara paušal iznosi 2.300 kuna, za one do 5.000 četvornih metara 6.200 kuna, za zgrade površine do deset tisuća kvadrata 9.400 kuna, a za, primjerice, zgrade veće od 50.000 četvornih metara, paušal iznosi 31.700 kuna.

Za stanove u ostalim, starijim zgradama, predviđen je paušal čija se vrijednost kreće od 1.200 do 2.700 kuna, dok će energetski pregled te zgrade koštati još, najviše, 3.300 kuna ukoliko je riječ o, primjerice, zgradi/stambenoj jedinici površine od 50 do 250 četvornih metara.

Izvor/autor: Novi list/PressCut