QUART.hr - Nekretnine

Agencija za poslovanje nekretninama

Ivana Generalića 3, Koprivnica
Mobile +385 98 374 977

QUART.hr Newsletter

Saznajte što ima novo preko e-maila!

Novosti

Kako izbjeći zamke pri kupoprodaji nekretnina?

12Bilo da kupujete ili prodajete nekretninu, u pitanju su velike vrijednosti. Mnogi kupci, prodavatelji i darivatelji to rade samo jednom u životu. Procedura je složena, dokumenti često teško razumljivi. Stoga u te poslove ne ulazite sami. Povjerite ih ili bar provjerite kod ovlaštene i stručno osposobljene osobe ili agencije.Česta je situacija da prodavatelji, a ni kupci, ne znaju iščitati određene dokumente, niti ih u potpunosti razumiju.  Mnoge krupnije pogreške mogu imati nesagledive i trajne posljedice, dok one druge mogu otežati i usporiti proceduru realizacije kupoprodaje ili dobivanja kredita, pa se može dogoditi da jedna ili obje strane odustanu od već uglavljenog dogovora.

 Osobito lako u razne zamke upadaju oni samouvjereni u vlastita znanja i razumijevanje pravne procedure, koji vjeruju da je dovoljno ispuniti šprancu gotovog ugovora kupljenog na kiosku ili u Narodnim novinama i tako izbjeći trošak jer bi im to isto netko masno naplatio.

- Jučer mi je čovjek na stol stavio rješenje po kojem je on naslijedio kuću svojeg pokojnog oca te je potcrtao da ga on nasljeđuje u cijelosti. No, nije pročitao da je otac bio vlasnik samo pola te nekretnine.

Morao sam mu dvaput pročitati i pokazati što piše u rješenju - najnovija je ’sitnica’ na koju je naišao Marijan Lukšić, vlasnik agencije za posredovanje u prometu nekretnina s dugogodišnjim iskustvom.

A takvih je sitnih zamki, koje neiskusno oko teško može uočiti i prepoznati, u praksi čitavo čudo i razlikuju se od slučaja do slučaja.

Primjerice, kod kupnje nekretnine nije dovoljno da prodavatelj kaže kako ima izvadak iz zemljišne knjige.

Izvadak iz zemljišne knjige mora biti nov i u originalu, a ne preslika. To je dokument na koji se mora obratiti posebne pozornost i provjeriti sve detalje: od broja katastarske čestice, opisa, površine, tereta, plombi pa sve do imena i prezimena, čak i adrese prodavatelja.

Više puta, priča agent, susreo se sa situacijom u kojoj je prodavatelju u osobnoj iskaznici upisano ime “Ivica”, a u zemljišnim knjigama je upisano ime “Ivan”, “Jurica” umjesto “Jura” i slično. Zbog toga se prije potpisivanja predugovora ili ugovora u zemljišnim knigama mora zatražiti i provesti ispravka imena.

Također je čest slučaj da prodavatelju u osobnoj iskaznici upisana jedna, a u zemljišnim knjigama druga adresa, jer se u međuvremenu selio, a da u zemljišnim knjigama nije zatražio upis nove adrese. To je važno ispraviti prije potpisivanja ugovora.

Također, ako je upisana aktivna plomba, onda se prije potpisivanja ugovora mora provjeriti o kakvom postupku je riječ i vidjeti može li to biti od utjecaja na promet nekretnine.

Sretna je okolnost što se, osim onoga što donese prodavatelj, sve više podataka može pronaći online. No, i to služi samo za provjeru. Za zaključenje posla potrebno imati sve originalne dokumente.

 

Izvor: Oglas.hr

  • Kako izbjeći zamke pri kupoprodaji nekretnina?