QUART.hr - Nekretnine

Agencija za poslovanje nekretninama

Ivana Generalića 3, Koprivnica
Mobile +385 98 374 977

QUART.hr Newsletter

Saznajte što ima novo preko e-maila!

Novosti

Najjednostavniji put do krova nad glavom

3Stambena je štednja, dakako uz malo strpljenja, uistinu najisplativiji način da se u ovo krizno i recesijsko vrijeme dođe do svojega krova nad glavom. U Hrvatskoj posluje pet stambenih štedionica u kojima štedi oko 14 posto hrvatskih građana, a moglo bi ih biti kudikamo više da je samo malo više volje i razumijevanja. No bilo kako bilo, uistinu najjednostavniji način za kupnju toliko željenih stambenih kvadrata ili adaptaciju postojećih jest upravo stambena štednja jer s jedne strane postoji vlastita ušteđevina, a s druge kredit uz povoljnu kamatnu stopu. Tomu valja dodati i državne poticaje od 750 kuna godišnje.A što o svemu misle u samim štedionicama?
Wustenrot stambena štedionica u prvih devet ovogodišnjih mjeseci zabilježila je rast prodaje ugovora stambene štednje od gotovo 10 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Uz to, u prvih devet mjeseci 2010. sklopili su oko 21.000 novih ugovora stambene štednje, a do kraja godine planiraju ih sklopiti još 10.000, te 2010. završiti sa 31.000 novosklopljenih ugovora. Štedionica u zadnjih pet godina stalno povećava svoj tržišni udio kada je riječ o štednim ulozima, tako da trenutačno drži 22 posto tržišta.

U zadnjih pet godina profilirali smo se kao lider na tržištu kada su stambeni krediti u pitanju i prema javno dostupnim podacima imamo više od 38 posto ukupnog tržišta među stambenim štedionicama. U tom smo razdoblju u stambene svrhe investirali više od 1,5 milijardi kuna po prosječnoj fiksnoj godišnjoj kamatnoj stopi od oko pet posto, s time da smo jedina kreditna institucija na tržištu u kojoj klijent samostalno bira visinu kamate po kojoj realizira stambeni kredit i koja se može kretati već od 2,99 posto nominalno u uvjetima kada je stambeni štediša uštedio 40 posto vlastitih sredstava, kažu u Wustenrotu. Ističući kako je posao odobravanja stambenih kredita i rješavanja stambenih potreba građana njihova strateška orijentacija, stavljajući pritom naglasak na kvalitetu kreditnog portfelja i preventivnu zaštitu od rizika s kojima se susreću u poslovanju.

Nerazumijevanje zakonodavca
Potražnja za stambenim kreditima je i u stambenim štedionicama pala u odnosu na ranije godine stoje dijelom posljedica pada potražnje na cijelom tržištu, ali je uvelike i posljedica nerazumijevanja zakonodavca o sustavu stambene štednje koji umjesto da potiče sustav koji proizvodi izvrsne i dokazive učinke kako za gospodarstvo tako i za socijalni standard građana, nama otežava poslovanje i indirektno nanosi štetu i državnom proračunu i građanima koji su ujedno i porezni obveznici, naglašavaju u Wustenrotu.

Kad je riječ o potražnji za stambenom štednjom, ocjenjuju kako je tu situacija značajno bolja nego kada su stambeni krediti u pitanju, jer su građani trenutačno zainteresirani za kvalitetan odnos sigurnosti i dobiti na ulaganje. Naime, pojašnjavaju, kamate na štedne produkte u poslovnim bankama padaju cijelu ovu godinu, dok proizvodi poput investicijskih fondova ili životnih osiguranja sa štednom komponentom bilježe stagnaciju, pa čak i lagani pad u odnosu na prethodno razdoblje. U takvom okruženju stambena štednja se profilirala kao odličan proizvod za sve kategorije građana s viškom novca pri čemu nije važno može li građanin mjesečno izdvajati 100 ili 5000 kuna.

Prepoznavši takvu situaciju i prigodu za proaktivno djelovanje mi smo čak svim našim novim klijentima koji su ugovor sklopili nakon 1. ožujka ove godine omogućili korištenje posebnog kamatnog bonusa koji iznosi čak osam posto godišnje kamate na sve uplate u prvoj godini štednje. Time smo samo u drugom i trećem kvartalu ove godine sklopili gotovo 2000 novih ugovora više nego u istom lanjskom razdoblju, a s tom ponudom koja je trenutačno bez premca na čitavom financijskom tržištu planiramo nastaviti sve do kraja ove godine, kažu u Wustenrotu.

Prema njihovu mišljenju, postojeći sustav stambene štednje je solidno koncipiran i, osim povećanja iznosa državnih poticajnih sredstava za što u ovome trenutku država nema financijskih kapaciteta, nema neke značajnije promjene sustava. Svakako treba mijenjati percepciju javne uprave i donositelja odluka koje utječu na sustav stambene štednje jer, na žalost, još uvijek postoji jako mnogo nerazumijevanja i neznanja kada je funkcioniranje sustava u pitanju, smatraju u Wustenrotu.
 
Tijekom 12 godina njena poslovanja, u Prvoj stambenoj štedionici (PSŠ) sklopljeno je više od 450.000 ugovora o stambenoj štednji. Od početka ove godine otvoreno je više od 25.000 ugovora, što je na istoj razini kao lani u prvih 10 mjeseci. Štedionica raspolaže sa 1,6 milijardi depozita i drži većinski tržišni udio po broju ugovora i po visini depozita. Ukupno je odobreno više od 10.000 kredita u vrijednosti od 1,3 milijarde kuna. Važna je kontinuirana štednja. Bezobzira na krizu i trenutačnu situaciju, treba razvijati naviku štednje, i to od najranije dobi.
 
Kontinuirana štednja je bitna kako bi se jednoga dana lakše i s manjim teretom zaduženja rješavalo stambeno pitanje. Upravo zato Prva stambena štedionica svakoj bebi do 18. mjeseca života, na čije je ime otvoren ugovor stambene štednje, poklanja štednu uplatu u visini od 100 kuna. Time želimo potaknuti roditelje, bake i djedove na štednju za djecu i unuke, kažu u PSŠ-u.

Štediše mogu ulagati već od 50 kuna mjesečno, no optimalni je iznos 450 kuna, koliko mjesečno i štedi većina štediša te štedionice. Za one pak koji mogu i žele štedjeti više od 5000 kuna godišnje, idealna je obiteljska štednja. Svaki član obitelji ostvaruje pravo na državni poticaj od 15 posto na svoj iznos štednje, najviše 750 kuna godišnje. Također, svaki član obitelji dobiva kamatu na svoju štednju, a na kraju štednog razdoblja, ugovori se mogu spojiti za jednog korisnika kredita koji tako dobiva pravo na veći iznos kredita.

Dvije su velike prednosti stambene štednje: visok i siguran prinos te mogućnost stambenog kredita uz fiksnu kamatnu stopu za cijelo razdoblje otplate, ističu u PSŠ-u, napominjući kako kamata na štednju ovisi o roku štednje te što je on dulji, kamatna stopa je viša pa tako može iznositi i do 3,75 posto godišnje, što uz državne poticaje daje fiksni prinos od sedam posto godišnje. Kredit uz fiksnu kamatu od 5,75 posto može se dobiti za kupnju, izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju stana ili kuće, kao i za kupnju građevinskog zemljišta te uvođenje priključaka. Također, krediti PSŠ-a namijenjeni su opremanju stana ili obiteljske kuće, od kupnje namještaja i tehnike do ostale opreme.
 
Novost su Zeleni krediti koji imaju fiksnu kamatu od 5,25 posto godišnje tijekom cijelog razdoblja otplate, a namijenjeni su adaptaciji prostora i kupnji opreme kako bi se povećala energetska učinkovitost stambenog prostora. Unatoč krizi i recesiji, građani su i dalje podjednako zainteresirani za stambenu štednju jer uviđaju kako je to siguran, stabilan i isplativ način ulaganja. Štedišama je jasno kako je dugoročnu financijsku stabilnost najlakše postići štednjom, a stambeno pitanje riješiti dijelom vlastitom ušteđevinom, a dijelom stambenim kreditom uz povoljnu i fiksnu kamatnu stopu.
 
U hrvatskim prilikama, stambeni štediše svakako bi osjetili unaprjeđenje sustava kad bi se, primjerice, poslodavce poticalo da uplaćuju stambenu štednju za svoje zaposlenike i da im se to prizna kao porezna olakšica, kad bi procedura i dokumentacija kojom se dokazuje namjena kredita bila jednostavnija te kad bi država poticala građane i poduzetnike na korištenje alternativnih izvora energije, čemu su namijenjeni novi Zeleni krediti Zagrebačke banke i PSŠ-a, ističu u toj štedionici. Interes u porastu.

PBZ stambena štedionica najmlađa je članica PBZ Grupe koja je s radom započela u travnju 2003. godine, lako je startala pet godina nakon početka stambene štednje u Hrvatskoj, u proteklom je razdoblju sklopila 205.000 ugovora o stambenoj štednji i prikupila 1.100.000.000 kuna depozita čime drži 20,5 posto tržišnog udjela depozita stambene štednje. Tijekom ove godine sklopljeno je 18.000 novih ugovora o stambenoj štednji.
 
Imajući u vidu da u Hrvatskoj u stambenim štedionicama trenutačno štedi oko 600.000 građana, odnosno oko 14 posto stanovništva, stoje mnogo manje nego primjerice u Češkoj gdje je u sustav stambene štednje uključeno čak 55 posto građana ili u razvijenim zemljama poput Njemačke ili Austrije gdje je to dugogodišnja tradicija, sigurno je da uz stabilne državne poticaje i njihovu redovitu isplatu i u Hrvatskoj možemo očekivati značajan porast ove vrste štednje, rekli su nam u PBZ stambenoj štedionici.

Prema njihovu mišljenju globalna financijska kriza nije utjecala na depozite stambene štednje s obzirom na to da je stambena štednja sasvim drukčiji oblik ulaganja od ulaganja u dionice i fondove. U zadnje je vrijeme, dodaju, zamjetan sve veći interes građana za stambenom štednjom kao sigurnim i nerizičnim oblikom ulaganja.

Izvor: Privredni vjesnik

  • Najjednostavniji put do krova nad glavom