QUART.hr - Nekretnine

Agencija za poslovanje nekretninama

Ivana Generalića 3, Koprivnica
Mobile +385 98 374 977

QUART.hr Newsletter

Saznajte što ima novo preko e-maila!

Novosti

Dolazak Amerikanaca znak je da se financijskoj krizi bliži kraj

aJedna od većih zanimljivosti ovogodišnjeg tržišta nekretnina jest činjenica da su dva najveća investitora u 2010. bili američki fondovi, od kojih je jedan WP Carey, koji je u Zagrebu kupio logistički centar na Žitnjaku od Agrokora. Većina kapitala uloženog u Hrvatsku, piše tportal.hr, stranog je porijekla, a može se očekivati da će doći do novih transakcija, najavljuje Ward Stocker, direktor Odjela za Investicije za jugoistočnu Europu konzultantske kuće King Sturge. Dolazak američkih investicijskih fondova na tržište Stocker drži pouzdanim znakom približavanja dnu ciklusa.

Dok svjedočimo ciklusu smanjenja stope prinosa u srednjoj Europi, ulagači će se više orijentirati prema jugu Europe. To je s gospodarske točke gledišta vidljivo u omjeru rizika i zarade, ali gledajući unatrag, povijest nam govori da će se kapital kretati prema jugu, tvrdi Stocker, dodavši kako su jedina preostala prepreka stajališta banke, no i one mijenjaju stav. Potvrda toga je nekoliko transakcija koje su se dogodile u posljednjem kvartalu 2010. i koje će se dogoditi u prvom kvartalu sljedeće godine, optimistično je najavio Stocker. Slaže se i predsjednik Uprave GTC-a Eli Alroy, koji je naglasio da Hrvatskoj nužno trebaju reforme porezne politike i zakonska prilagođavanja uz povećanje likvidnosti iz banaka.

Investiranje je spreman podržati i EBRD, dok se Otis Spencer iz Heitmana također slaže s tim da u Hrvatskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj postoje mogućnosti realizacije atraktivnijih stopa povrata u usporedbi s tržištima srednje Europe. Direktorica zagrebačkog ureda Colliers Internationala Vedrana Likan podsjeća kako je iduća godina izborna, a investitori imaju izrazitu skepsu prema neučinkovitosti sustava u trenucima početaka predizbornih kampanja te godinu dana nakon konstituiranja vlasti.  

Izvor/autor: Glas Slavonije/PressCut

  • Dolazak Amerikanaca znak je da se financijskoj krizi bliži kraj