QUART.hr - Nekretnine

Agencija za poslovanje nekretninama

Ivana Generalića 3, Koprivnica
Mobile +385 98 374 977

QUART.hr Newsletter

Saznajte što ima novo preko e-maila!

Novosti

Ikea za godinu i pol dana gradi tvornicu namještaja u Tvinu

22Tvin iz Virovitice, najveći hrvatski proizvođač namještaja, trebao je zajedno sa švedskom Ikeom još 2008. početi graditi tvornicu vrijednu 25 milijuna eura. Investicija je odgođena za sretnije dane koji bi trebali stići za godinu i pol dana. Sa Šveđanima i danas radimo korektno, ali je gradnja tvornice u Tvinu odgođena jer su oni morali popuniti kapacitete u svojim tvornicama. Nadam se da će gradnja Ikeine robne kuće s trgovačkim centrom pokraj Zagreba u Rugvici ubrzati naše planove jer će im biti isplativije i bliže ovdje proizvoditi, kaže Ivan Slamić, direktor Tvina.Slamić smatra da će Ikea, protiv čijeg dolaska su i neki domaći proizvođači, potaknuti industriju namještaja na veću konkurentnost. Tvin je s Ikeom dosad ostvario tri zajedničke investicije u nove proizvodne pogone. Prva je bila 1978., zatim 1996. i treća 2000. godine. Četvrta investicija počela se pripremati 2005., no projekti i danas stoje. Model ulaganja je bio da Tvin daje infrastrukturu, a Ikea strojeve koji bi se otplaćivali kroz anuitete, odnosno robu. Pogon bi bio smješten na 25.000 četvornih metara u Tvinu.

Prema informaciji Igora Štefanca, glasnogovornika Ikee u Hrvatskoj, iduće godine doista bi mogla početi dugo najavljivana gradnja centra u Rugvici vrijednog dvije milijarde kuna, a otvorenje bi bilo 2012. godine. Ikea još rješava prenamjenu kupljenog zemljišta u građevinsko i ostale potrebne dozvole. Za Tvin to će značiti porast proizvodnje i prihoda. Tvrtka je uspjela prebroditi recesiju i poslovati bez gubitaka. I dalje zapošljava više od tisuću radnika (1050), a država im je pomogla, kaže Slamić, da je njih 140 otišlo u mirovinu iako su mogli raditi.

Tvin je godinama bio prvi po ukupnom prihodu u drvnoprerađivačkoj industriji, ali je lani to mjesto prepustio bjelovarskoj Primi. Mnogi, međutim, drže Primu za trgovca sa skromnom vlastitom proizvodnjom koji prihode upotpunjuje i radom izvan drvnog sektora. Tvin će ove godine ostvariti, predviđa Slamić, pd između 180 i 185 milijuna kuna ukupnog prihoda, odnosno desetak milijuna manje nego prošle godine. To je i dalje velik pad u odnosu na 2007. kada je prihod dosegao 320 milijuna ili 2008. kad je bio 315 milijuna. Doduše, Hrvatske šume prema kojim Tvin nema dugovanja pomogle su kroz fiksne cijene i rabate kao i resorno ministarstvo svojim poticajima.

Uz manju proizvodnju Tvin je snižavao i troškove te uspješno završio prošlu godinu isplativši i 90 kuna dividende po dionici, koliko će biti i ove godine, nada se Slamić. Iako je proizvodnja u Tvinu pala zbog smanjenog tržišta, jer se sav asortiman izvozi, narudžbe za prvo tromjesečje iduće godine opet rastu.

Izvor/autor: Poslovni dnevnik/PressCut

  • Ikea za godinu i pol dana gradi tvornicu namještaja u Tvinu