QUART.hr - Nekretnine

Agencija za poslovanje nekretninama

Ivana Generalića 3, Koprivnica
Mobile +385 98 374 977

QUART.hr Newsletter

Saznajte što ima novo preko e-maila!

Novosti

Rješenje stambenog pitanja?

paerchen_hg_euroProšlog je tjedna u Narodnim novinama objavljen Zakon o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita koji na snagu stupa 24. ožujka, a omogućuje subvencioniranje kredita koji građanin uzima od poslovne banke radi rješavanja svog stambenog pitanja.

Pomoć za nezaposlene
Iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva objasnili su proceduru koja slijedi nakon stupanja na snagu tog zakona: Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama javnim će prikupljanjem ponuda odabrati banke te s njima sklopiti ugovor kojim se obvezuju dati subvencionirane kredite.
 
Kako zakon predviđa, subvencioniranje kredita odobrit će se građanima s prebivalištem u Hrvatskoj koji ispunjavaju uvjete poslovne banke za dobivanje stambenog kredita. Kupci ne smiju biti stariji od 45 godina niti u vlasništvu imati stan ili kuću, a moraju kupiti stan u novogradnji čija prodajna cijena nije veća od 1900 eura po četvornome metru. Subvencija, koja se odnosi na plaćanje polovine mjesečnih obroka u prve četiri godine, odobrava se na kredit do 100.000 eura, dok je kamata u prve četiri godine određena na 4,95 posto, a u iduće dvije ne smije prelaziti 5,5 posto.

Ono što banke koje žele sudjelovati u programu moraju napraviti jest sniziti kamatnu stopu za oko dva posto. Lani je, naime, prosječna kamatna stopa na stambeni kredit iznosila 6,5 posto, a efektivna je bila na razini od 6,95 posto. Država se prema ovome zakonu obvezuje i da će umjesto korisnika kredita koji uslijed ostanka bez posla ne može otplaćivati kredit, banci plaćati kamatu za dospjele obroke kredita, ali ne dulje od godinu dana od dana kada je nastala nemogućnost otplate kredita.

Donošenje zakona nije prošlo bez kontroverzi; često se u javnosti moglo čuti da se njime ne ide na ruku građanima, već bankama. Jedna od najvećih u Hrvatskoj, Zagrebačka banka, izvijestila je kako je spremna za realizaciju novog zakona, a u razdoblju čekanja na otvaranje mogućnosti za podnošenje zahtjeva po tom zakonu najavila je akciju Moj prvi korak do stana u kojoj će kamatna stopa biti 4,5 posto, a fiksna će efektivna kamatna stopa u prve četiri godine iznositi 4,59 posto. Iz te su banke kupcima poručili da do stupanja na snagu Zakona o subvencioniranju stambenih kredita odaberu odgovarajući stan te ga rezerviraju kako bi bili spremni podnijeti zahtjev za stambeni kredit odmah nakon njegova stupanja na snagu i tako iskoristili ograničen iznos državnih sredstava osiguranih u ovoj godini za provedbu tog zakona.

Privredna banka Zagreb najavila je pak kako će od 1. svibnja smanjiti kamate na izdane kredite za 0,25 posto, i to na stambene kredite odobrene po standardnim uvjetima uz promjenjivu kamatnu stopu uz valutnu klauzulu u švicarskim francima i eurima. HPB od idućeg mjeseca uvodi nove snižene kamatne stope koje će za prvu godinu iznositi fiksnih 4,95 posto, a potom 5,95 posto. Erste pak smanjuje kamate na postojeće stambene kredite u švicarskim francima za 0,3 postotna boda, nakon čega najniža kamata može biti 4,80 posto.

Autor/Izvor: Biljana Starčić/Business.hr/PressCut

  • Rješenje stambenog pitanja?