QUART.hr - Nekretnine

Agencija za poslovanje nekretninama

Ivana Generalića 3, Koprivnica
Mobile +385 98 374 977

QUART.hr Newsletter

Saznajte što ima novo preko e-maila!

Novosti

Hrvatska u samom europskom vrhu po PDV-u na nove stanove

111U četvrtak, 14. travnja, u državnoj Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) javno su otvorene ponude banaka koje se žele uključiti u Vladin novi program subvencioniranja kredita onima koji prvi put kupuju stan, u novogradnjama. I dok se prstom stalno upire u banke, koje starim kreditima ne smanjuju kamate, a po ovom bi Vladinom modelu kupnju 1.900 stanova trebale financirati uz kamatu od najviše 4,9 posto, zaboravlja se na činjenicu da upravo davanja državi, zajedno s visokim kamatama, rezultiraju visokim cijenama stanova.

Država i novim modelom subvencioniranja kupnje stanova od banaka očekuje doprinos, no sama nema namjeru snižavati PDV, koji kupci plaćaju u cijeni stana. Kako se u Hrvatskoj PDV na zemljište na kojem je nekretnina ne plaća, PDV u cijeni stana iznosi 18 posto, za razliku od mnogobrojnih drugih europskih država, koje su prodaju stanova potaknule snižavanjem vlastitog poreza. S ulaskom u EU, štoviše, hrvatski će građani biti obavezni plaćati i PDV na zemljište, što će gradnju poskupiti za pet posto, a kupci će u cijeni kvadrata plaćati jedan od najskupljih PDV-a u Europi, od 23 posto. Više od toga sada plaćaju samo bogati Danci, kojima PDV u cijeni stana iznosi 25 posto, dok je u drugim europskim zemljama on manji, od 15 do 21 posto, a u nekim slučajevima znatno manji i od sadašnjeg hrvatskog.

U novom Vladinom modelu država će gotovo u cijelosti pokriti iznos PDV-a za kupnju stana od sto tisuća eura, no novca ima za samo 1.900 stanova, uz neprodanih najmanje deset tisuća. Stanovi su u Slavoniji u usporedbi s ostatkom Hrvatske prilično jeftini, no za Slavonce su i sadašnje cijene visoke. Valja podsjetiti kako je stav investitora i agencija koje posreduju u prometu nekretnina da se kvadrat stana u Osijeku ne može sagraditi po cijeni ispod 1.100 eura. Bez PDV-a to bi bilo oko 850 eura po kvadratu, što je velika razlika. Primjerice, u Španjolskoj PDV na nove stanove iznosi osam posto, pri čemu je podignut zajedan postotni bod sredinom prošle godine, no i tako povećan još je uvijek za deset postotnih bodova manji od trenutačnog hrvatskog. U Češkoj će za stan u novogradnji kupac platiti deset posto PDV-a ako njegova površina ne prelazi 120, odnosno 350 kvadrata u slučaju kuće. Prelazi li nova nekretnina tu površinu, plaća se PDV od 20 posto, ali samo na razliku kvadrata.

Standardni PDV od 20 posto u Italiji, nadalje, pada na devet posto ako je riječ o novoj, neluksuznoj nekretnini. U Irskoj PDV na stanove općenito iznosi 13,5 posto, dok su se Rumunjska i Bugarska krizi na tržištu nekretnina također prilagodile spuštanjem PDV-a na stanove. U Rumunjskoj je PDV na stanove već krajem 2008. godine spušten s 19 na samo pet posto ako stan kupuje obitelj ili neoženjena osoba, koji nemaju u vlasništvu neku drugu nekretninu, i ako nekretnina koju kupuju ne prelazi 120 četvornih metara. U Bugarskoj, štoviše, PDV-a u cijeni stanova uopće nema ako su prodavatelj i kupac fizičke osobe, a ako fizička osoba nekretninu kupuje od tvrtke, PDV iznosi 20 posto, no samo na razliku između prodajne cijene stana i bazne cijene, koja iznosi 50.000 leva.

Primjerice, za nekretninu od 51.000 leva kupac će platiti PDV samo na tisuću leva, što znači, proračunano, PDV od samo 102 eura. Srbija, koja nije u EU, već je prije krize 2007. godine tadašnji PDV od osam posto u cijeni stanova potpuno ukinula za kupce koji kupuju svoj prvi stan, ako on nije veći od 40 četvornih metara za jednu osobu, plus 15 kvadrata za svakog sljedećeg člana obitelji. Osim toga. svi kupci stanova u novogradnjama, bez obzira na to je li riječ o nečijem prvom ili desetom stanu, oslobođeni su od poreza na promet nekretnina, koji inače iznosi 2,5 posto.

Autor/Izvor: Bojana Mrvoš Pavić/Glas Slavonije/PressCut

  • Hrvatska u samom europskom vrhu po PDV-u na nove stanove