QUART.hr - Nekretnine

Agencija za poslovanje nekretninama

Ivana Generalića 3, Koprivnica
Mobile +385 98 374 977

QUART.hr Newsletter

Saznajte što ima novo preko e-maila!

Novosti

Marina Wallner: Dobra lokacija i dalje bez problema prodaje stan

13.10.2009.
Autor/izvor: G(H)OST KOMENTATOR PRIVREDNOG VJESNIKA: MARINA WALLNER, VLASNICA TVRTKE ELANIJA

KOMENTAR - Prema svemu sudeći, ozbiljni graditelji stanova ne bi trebali biti zabrinuti trenutačnim padom prodaje stanova. Naime, i danas ima pravih kupaca, samo im treba znati ponuditi ono što traže. Ono što se događalo u stanogradnji i graditeljskoj djelatnosti u zadnjih godinu dana u svijetu nije ugrozilo poslovanje Elanije. Razlog zašto smo prošli bolje od drugih krije se u činjenici što uglavnom poslujemo u Splitu koji je svojim položajem jedna je od najpoželjnijih destinacija za kupnju nekretnina.

Međutim, riječ je o gradu koji je prostorno limitiran, tj. ograničenog širenja. Unatoč tomu, u proteklih 20 godina vrlo često nam se događalo da smo stanove prodali čak i u fazi izrade idejnog rješenja, a to nam se bez obzira na trenutačni poremećaj na tržištu događa i danas.

Zahvaljujući tome nismo bili primorani na osjetnu korekciju cijena - snizili smo ih za nekakvih pet posto.

Inače, na cijenu stanova ponajviše utječe cijena zemljišta. Kako ona u Splitu nije padala, ne može osjetno pasti ni cijena stanova. Na ukupni pad prodaje u zadnjih godinu dana ponajviše je utjecala nesigurnost kupaca i čekanje pada cijena koji se nije dogodio. Ipak, interes za kupnju stanova nije opao, a od početka rujna čak se i povećala prodaja, što upućuje na mogući potpuni oporavak.

Druga stvar koja ide na ruku mojoj tvrtki, ali i nekolicini drugih tvrtki koje su nastavile s gradnjom jest činjenica da je nekoliko investitora pripremilo zemljišta za gradnju te zbog neizvjesnosti na tržištu odustalo od gradnje ili je prepustilo drugoj tvrtki, tako da se smanjila konkurencija.

U našoj branši ključ uspjeha i danas i u budućnosti je dobra lokacija i izgradnja stanova namijenjenih pojedinim ciljanim skupinama. Za dobru lokaciju uvijek vlada interes, pa je dobru cijenu moguće postići i u Zagrebu i u Splitu ili bilo gdje na Jadranu. Izbor dobre lokacije za gradnju utjecao je i na uspješno poslovanje Elanije.

Prosječna cijena četvornog metra stana u Splitu kreće se između 2000 do 2500 eura. Na lošijim lokacijama ta je cijena oko 1800 eura, a na ekskluzivnim lokacijama i više od 4000 eura. Znači, nije se dogodio veliki pad cijena stambenog prostora, nego je primjetan trend većeg raspona cijena i taj trend će se po svemu sudeći nastaviti.

Stoga je i Elanija, kako bi se prilagodila novim trendovima, pripremila lokaciju za izgradnju stanova mladim bračnim parovima kojima je bitna samostalnost u životu. Taj pilot-program provest ćemo na lokaciji na kojoj bi cijena stambenog prostora trebala biti oko 20 posto niža od one u komercijalnoj gradnji.

Zagrebačka se situacija razlikuje od one u Splitu jer je zagrebačka gradska uprava bila prilično otvorena prema svim investitorima i gradnji. Takva politika rezultirala je time da je Zagreb postao metropola i mnogo veći grad, ali se s druge strane kao posljedica krize i prevelike izgradnje dogodio višak slobodnog stambenog prostora.

U ovom trenutku brojne tvrtke i graditelji u Zagrebu čekaju kupce, a višak stanova premašuje 15.000. Sve je to rezultiralo padom cijena. Uslijedili su i pokušaji akcijske prodaje koju su osmislili investitori uz pomoć banaka, a u kojoj su bila samo tri stana u Splitu. Kao i u svakom drugom poslu, i ovdje je najvažnije shvatiti da svaka roba ima svog kupca. Stoga smo i mi zainteresirani za gradnju stanova s posebno povoljnom cijenom.

Ključ uspjeha takvih projekata je povoljna cijena zemljišta zato što su troškovi gradnje fiksni. Gradu ćemo ponuditi dvije lokacije za takvu gradnju. Procjenjujemo da bi cijena četvornog metra mogla biti oko 1200 eura.

Izvor: Privredni vjesnik