QUART.hr - Nekretnine

Agencija za poslovanje nekretninama

Ivana Generalića 3, Koprivnica
Mobile +385 98 374 977

QUART.hr Newsletter

Saznajte što ima novo preko e-maila!

Novosti

Stambeni krediti od 3 do 7,5 posto

Najpovoljnije opcije za podizanje stambenog kredita na iznos od 100.000 eura

Akciju o kupnji stana s fiksnom kamatnom stopom od 5 posto u prve dvije godine kreditiranja u svojoj ponudi ima Zagrebačka banka koja s isplatom 840 milijuna kuna u prvih osam mjeseci 2009. još uvijek zadržava vodeću poziciju u stambenom kreditiranju s trećinom tržišnih udjela. No, za ovu akciju postoji uvjet, da se ona odnosi samo za nekretnine koje prodaju pojedini investitori, klijenti Zagrebačke banke, dok akcijska kamatna stopa nije primjenjiva za ostale stambene kredite koji se odobravaju izvan suradnje s investitorima.

Fiksne kamatne stope nudi i Hrvatska poštanska banka koja u suradnji s HPB stambenom štedionicom nudi kredite svojim dosadašnjim štedišama, ali i novima.

- Za klijente koji žele ugovoriti štednju i istovremeno, odnosno odmah realizirati stambeni kredit ili za klijente koji upravo štede možemo ponuditi kredit za  međufinanciranje. Po kreditu za međufinanciranje prve dvije godine (do isteka štednje) kamatna stopa  je 5,99% (EKS 6,08%) fiksna, a nakon isteka štednje vrši se konverzija kredita za međufinanciranje u redovni stambeni kredit uz kamatnu stopu od 3% (EKS 3,02%) fiksna. Maksimalno razdoblje otplate kredita za međufinanciranje na temelju Mini štednje je 14 godina - priopćili su iz HPB-a.   Samo za mlade

Povoljnu kamatu od 6,65% nudi Splitska banka koja je ove godine odobrila čak 14 posto više stambenih kredita nego u 2008. godini, a uvjet je da kredit dižu osobe mlađe od 35 godina.

S tom kamatom mjesečna rata za kredit, ako se podiže na 30 godina, iznosi 648,60 eura, na 20 rata iznosi 760,36 eura, a ako kredit na 100.000 eura namjeravate isplatiti za samo deset godina, rata bi vam mogla biti 1148,24 eura.

Slična je situacija i u Privrednoj banci Zagreb koja također nudi stambene kredite za mlade s kamatama od 6,5 do 6,7% (efektivna kamatna stopa EKS 6,74 do 6,95 %), pa bi rata za kredit u iznosu od 100.000 eura s rokom otplate od 10 godina iznosila 1135,48 eura, na 20 godina 745,57, a na 30 godina 632,07 eura.

U Erste banci uz klasične stambene kredite čija kamata varira ovisno o modelu od 6,6 do 7 % nude i stambene kredite s ostatkom vrijednosti koji su povoljni za sve one koji čekaju na nasljedstvo ili novac od prodaje starog stana. Naime, kod te vrste kredita dio kredita otplaćuje se redovito putem mjesečnih rata (od 60 do 80%), a ostatak vrijednosti (od 20 do 40%) otplaćuje se u anuitetima, i to kako želite: ili odmah ili postupno.

Erste banka ovakav tip kredita nudi i bez jamaca i depozita, a kamatne stope variraju ovisno o modelu od 6,6 do 7 posto. Potrebni su, naravno, instrumenti osiguranja koji ili mogu biti hipoteka u omjeru 1:1 uz mjesečnu policu osiguranja ili uz riziko policu osiguranja života ili uz jamca. Instrument osiguranja može biti i hipoteka u omjeru 1:1,25 uz policu osiguranja života. Po isteku kredita korisnik može jednokratno vratiti preostali iznos kredita ili produljiti rok povrata i ostatak vrijednosti kredita vraćati putem mjesečnih anuiteta. Erste banka omogućava dizanje kredita i osobama zaposlenim u inozemstvu, kao i obrtnicima, glumcima, novinarima i ostalim u slobodnim zanimanjima.

Flexi krediti

Fleksibilnost pri izboru visine mjesečnih rata u prvih pet godina otplate nudi i RBA, i to u svojoj paleti Flexi stambenih kredita. Njihovi Flexi krediti podrazumijevaju da se korisniku kredita u prvih pet godina otplate kredita neograničeni broj puta može promijeniti visina mjesečne rate, no jednako tako može plaćati kredit na standardni način, uz otplatu u jednakim mjesečnim anuitetima. Kamata na Flexi kredite je 7,5 posto, a maksimalni iznos kredita je 75 posto od procijenjene vrijednosti nekretnine. Ako uzimate kredit u RBA na 20 godina na iznos od 100.000 eura, prvih pet godina minimalna rata bi vam mogla biti 643 eura, a u idućih 15 godina po 914,87 eura, a na 30 godina prvih pet godina rata bi bila oko 632 eura te idućih 25 godina 735 eura.

Ispravna odluka u odabiru banke, valute te vrste kredita spašava svakog tko podiže kredit od neželjenih posljedica koje ponekad znaju završiti i bez krova nad glavom. Dobro odabrana banka, kredit i visina mjesečne rate jednako su bitni kao i odabir adekvatnog stana, slažu se stručnjaci. Da bismo vam bar djelomice olakšali tu odluku, pitali smo šest vodećih banaka u Hrvatskoj da nam pošalju po njihovu mišljenju najisplativiji kredit u njihovoj banci te izračun za stambeni kredit u iznosu od 100.000 eura s rokom otplate od 10, 20 i 30 godina. Mogućnosti je nekoliko, a zaključak je da se najviše isplati podizanje stambenog kredita na temelju stambene štednje gdje kamatna stopa po redovnom kreditu iznosi oko 3 posto ili pak podizanje kredita uz neku od akcijskih kamatnih stopa.