QUART.hr - Nekretnine

Agencija za poslovanje nekretninama

Ivana Generalića 3, Koprivnica
Mobile +385 98 374 977

QUART.hr Newsletter

Saznajte što ima novo preko e-maila!

Novosti

Stat će nova gradnja stanova, a cijene će ostati visoke

113Za razliku od vedre atmosfere u kojoj je predsjednica Vlade obećala da će kupcima stanova posuditi 200 eura po kvadratu, stručnjaci su s puno ograda dočekali najavu nove državne intervencije, piše Večernji list.Iz rečenog se može zaključiti da je Vlada do kraja ove godine odlučila potrošiti 100 milijuna kuna da potakne prodaju stanova, a tek treba vidjeti hoće li se subvencije prenijeti i kasnije. Budući da se prvih 30-ak milijuna kuna već nalazi na računu HBOR-a, lako se može zaključiti da se dogovor o subvencioniranoj prodaji stanova krojio paralelno s interventnim fondovima te da su banke imale glavnu riječ u njihovu stvaranju. Vjeruje se da se u 15 tisuća neprodanih stanova nalazi najmanje milijarda eura zamrznutog bankarskog kapitala, što očito više nije problem samo banaka i građevinara nego i šire zajednice. Novac bi se kupcima prvih stanova odobravao u obliku pozajmice (poček od 20 godina), a svi bi se uvjeti trebali znati do kraja mjeseca. Dr. Josip Tica, docent na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu i stručnjak za stanogradnju, kaže da najavljena subvencija neće riješiti problem graditelja.

- Najavljenim mjerama samo će se rasprodati zalihe neprodanih stanova, ali će se, na žalost, sačuvati cijene pri kojima se, bez subvencija, ne može zadržati izgradnja i zaposlenost na razini približnoj razini izgradnje i zaposlenosti u građevinarstvu prije krize - kaže dr. Tica.

Do lani se u RH godišnje gradilo približno 25 tisuća stanova, što je angažiralo oko 160 tisuća radnika.

- Sada oba broja padaju, a da bismo ih vratili na stare razine, ili cijene moraju pasti ili BDP jako porasti - kaže dr. Tica.

Kako se ni jedno ni drugo nije dogodilo, najavljena državna subvencija privremeno će “simulirati” povećanje BDP-a, odnosno plaća i kupovne moći, ali će trajati do rasprodaje zaliha. Dr. Tica upozorava da investitori neće biti motivirani graditi dok ne rasprodaju zalihe, a kada ih i rasprodaju, opet neće graditi jer subvencija države neće vječno trajati.

- Subvencije neće potaknuti novu gradnju niti će spriječiti otpuštanja u graditeljstvu, jedini efekt bit će spašavanje onih koji ne mogu prodati stanove, a svi znamo da se svaki proizvod u svakom trenutku može prodati ako ste voljni pustiti tržištu da odredi cijenu. Međutim, pitanje je mogu li navedene niže cijene osigurati otplatu kredita koji su banke plasirale developerima i to je vjerojatno jedini pozitivan efekt ovih mjera - kaže dr. Tica.

- I u najboljim uvjetima bilo je neprodanih stanova, što nešto govori i o odnosu kvalitete i cijene. Ne smije se zaustaviti gradnja - upozorava i Dubravko Ranilović uime HGK.

Izvor: Večernji list

  • Stat će nova gradnja stanova, a cijene će ostati visoke